BAKTERİ KÜLTÜRÜNÜN HAZIRLANMASI
Deneyin Amacı: Bakterilerin yaşadığı ortamların ve çoğalmalarının mikroskop altında görülmesi
Hazırlık Soruları:
1: Açıkta kalan besinler neden bozulur? araştırınız.
2: Sütten yoğurdu nasıl elde ederiz? araştırınız.
3: Bakterilerin yararlarını ve zararlarını araştırınız.
Kullanılan Araç ve Gereçler:
1- açıkta bekletilmiş yoğurt
2- lam ve lamel
3- mikroskop
4- damlalık
5- su
Deney Düzeneği:
Deneyin Yapılışı:
1- Dışarıda birkaç gün bekletilmiş yoğurttan lam üzerine sürüp birkaç damla su damlatınız.
2- Lameli üzerine kapatınız.
3- Hazırladığınız preparatı mikroskop üzerine koyarak inceleyiniz.
4- Aynı düzenekten bekletilmiş bozulmuş yemek suyu ile de hazırlayın.
Deney Sonucu:
Mikroskopta görmüş olduğunuz şekilleri ve çoğalmalar bakterilerin türünü ve çoğalmasını gösterir.
Teorik Bilgi:
Bakteriler Atmosferin belirli bir yüksekliğine kadar her yerde ( Toprak, su, hava, canlılarda ölü bitki ve hayvan leşlerinde ve buzullarda) yaşarlar. Bakterilerin bir kısmı tek tek yaşarken kümeler halinde de yaşayabilirler. Bakterilerin zararlarının yanında faydaları da vardır. Bölünerek çoğaldığı gibi sporlarla da çoğalırlar. Bakteriler 100 derecede ölürken sporları 121 derecede ölür.