KARIŞIMLARI AYRIŞTIRMA
Deneyin Amacı: Maddelerin kendi özelliğini kaybetmeden bir araya gelerek oluşturduğu karışımı kendini meydana getiren maddelere ayırma işlemini kavramak.
Hazırlık Soruları:
1-Karışım nedir? Şekerli sudan suyu nasıl ayırırız? Tartışınız.
2-Herhangi bir kap içerisine tebeşir tozu koyarak karıştırınız karışımın rengini gözleyiniz.Karışımı bir müddet bekletiniz ve olayı gözleyiniz. Tebeşir tozlarının çökmesinin nedenini tartışınız.
3-Bir bardak suya bir adet küp şeker atarak karıştırınız tadına suya bakınız sonra 2 küp şeker daha atıp karıştırınız ve kontrol ediniz nedenini tartışınız.
4-Çaydanlıkta kaynatılan suyun dibindeki birikintilerin nedenini tartışınız.
Kullanılan Araç ve Gereçler:
1-bir adet tebeşir
4-su ve iki adet beherglas
7-cam levha
2-bir miktar kükürt ve demir tozu
5-şeker ve yemek tuzu
3-mıknatıs
6-saat camı
Deney Düzeneği:
Deneyin Yapılışı:
1-Saat camı üzerine bir miktar kükürt tozu dökerek mıknatısı yaklaştırın sonra kükürt tozunun üzerine demir tozu dökerek iyice karıştırınız ve mıknatısı cam levhanın üzerine koyarak saat camı
üzerine yaklaştırınız
2-2 adet beherglas içine bir miktar (100 cm ) su koyunuz. Beherglaslardan birine şeker veya tuz koyunuz diğer beherglas içerisine de tebeşir tozlarını dökerek iki beherglası iyice karıştırınız ve bir süre bekleyiniz.
3-Tebeşir tozu konulmuş suyu süzünüz diğer suyu ise iyice kaynatınız.
Deney Sonucu:
1-Saat camı üzerindeki kükürt ve demir tozu karışımı mıknatıs yardımıyla ayrılmıştır.
2-Tebeşir tozları suyun dinlenmesiyle su içinde çökmüştür ve süzerek ayrıştırabiliriz. Şekerli suda ise suyu buharlaştırarak ayırabiliriz.
Deniz ve göllerdeki su buhar haline gelirken içindeki madensel tuzlar deniz ve göllerin tuzluluk oranını belirler.
Teorik Bilgi:
İki ya da daha fazla maddenin özelliğini kaybetmeden bir araya gelerek oluşturduğu maddeye KARIŞIM denir.Karışım kendisini meydana getiren maddelerin özelliğini taşır ve her oranda karışabilir.
Karışım içindeki maddelerin karışım içindeki dağılım her yerde aynı değilse bu karışıma heterojen (adi) karışım denir. Toprak, çamurlu su, reçel veya meyva suyu gibi
Karışım içindeki maddelerin oranı(dağılımı) her yerde aynı ise bu karışıma homojen(çözelti) karışım denir şekerli su,limonata, hava bu tür karışıma örnektir.
Karışımları kendini meydana getiren maddeleri ayırma işlemlerinede fiziksel yöntem denir ve fiziksel yöntemler;eleme,süzme,yüzdürme,dinlendirme,çözme,kristallendirme,damıtma ve mıknatısla ayrıştırmadır.